nieuws

04 nov 2015, 13:01

Alders: "Arbiter voor geschillen over bevingsschade"; In 2016 start versterking woningen in gebieden met grootste risico’s

Alders: "Arbiter voor geschillen over bevingsschade";  In 2016 start versterking woningen in gebieden met grootste risico’s

Nationaal Coördinator Hans Alders wil in 2016 starten met het versterken van woningen en gebouwen in de gebieden waar de risico’s het grootst zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er komt een geschillencommissie die verschillen van mening over de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen moet beoordelen. De aanpak van de schade wordt daarmee ,,oplossingsgericht'' en ,,de veiligheid van bewoners staat voorop''.

Dat zei Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, woensdag in Zeerijp (gemeente Loppersum) bij de presentatie van zijn eerste meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen 2016-2020.

Complexe gevallen krijgen een 'case manager' toegewezen. Loopt de afhandeling opnieuw vast, dan kan ook daar de arbiter uitspraak doen. Blijft er dan onenigheid bestaan, dan kan een gedupeerde in het uiterste geval naar de rechter stappen.

 

In 2016 worden 1.650 corporatiewoningen versterkt en wordt in samenspraak met inwoners en gemeenten in 2016 gestart met het voorbereiden van versterken van woningen in Loppersum, ’t Zandt, ten Post, Overschild en Appingedam. Later dat jaar volgen Middelstum, Stedum, Uithuizen of Uithuizermeeden, Ten Boer en (een deel van) Slochteren.

 

In het concept programma staat de aanpak van het bouwkundig en preventief versterken van woningen, monumenten en andere gebouwen (zoals scholen en zorggebouwen). In combinatie daarmee wordt ingezet op het duurzamer maken van woningen, het verbeteren van de leefbaarheid en versterken van de regionale economie in het aardbevingsgebied.

 

Nationaal Coördinator Hans Alders: “De gevolgen van de aardbevingen door gaswinning hebben grote impact op het persoonlijk leven van veel Groningers. Inwoners voelen zich onveilig in hun eigen huis, hun thuis. We staan voor een grootscheepse opgave waarbij de veiligheid van inwoners voorop staat. We beginnen met versterken van woningen en gebouwen in de gebieden waar de risico’s het grootst zijn. Dat doen we samen met inwoners en gemeenten.“

 

Foto: Drukte vanmorgen in Zeerijp, bij de presentatie van Commissaris Alders bij restaurant De Diek'n.. (Foto: Twitter, Frits Overbeek)