nieuws

25 sep 2015, 11:11

Al bijna twintig jaar verleden tijd: de ultieme Groninger hangplek

Al bijna twintig jaar verleden tijd: de ultieme Groninger hangplek

Het Nieuwe Stadhuis: mooi was anders. Daar waren bijna alle Groningers het wel over eens. Weinigen treurden dan ook toen de sloopkogel in 1996 toesloeg. Één deel van het complex roept bij veel Stadjers echter nog altijd warme herinneringen op: de brede trap tegenover de ingang van de Herestraat. Voor veel van hen was die betonnen, modernistische versie van de Romeinse Spaanse Trappen jarenlang de ultieme Groninger hangplek. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zodra het zonnetje in de lente tevoorschijn kwam, werd de trap naar de loopbrug tussen het na-oorlogse en het oude deel van het stadhuis een soort stadsterras. En elk jaar, zolang het weer meezat, bleef de trap een tribune voor zonaanbidders, gezinnen en groepjes hangjongeren, die er onder het genot van een ijsje of een blikje bier uitkeken over het winkelende publiek in de Herestraat. 

Met de - door bijna niemand bekritiseerde - sloop van het nieuwe stadhuis in 1996 verdween ook de door velen zo geliefde hangplek. Inmiddels staat op dezelfde plek het Waagstraatcomplex. Architectonisch gezien ongetwijfeld vele malen mooier dan de grijze kantoorkolos die het verving, maar helaas zonder lekkere hangtrap met uitzicht op een drukke Herestraat… 

 

REACTIES

U kunt onder dit bericht reageren. Maar op Facebook heeft dit bericht inmiddels 19.000 mensen bereikt. Daar vindt u ook al tientallen herinneringen van Stadjers aan de hangplek.