nieuws

21 mrt 2017, 10:10

Agaathhof in Groningen in de race voor titel van beste gebouw

Agaathhof in Groningen in de race voor titel van beste gebouw

Het Agaathhof in Groningen is in de race voor de titel van Beste Gebouw van het Jaar 2017. Dat is een prijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In totaal zijn er negen gebouwen genomineerd in vier categorieën. Allemaal maken ze kans op een juryprijs en de belangrijke publieksprijs. Het Agaathhof is daarnaast als enige genomineerd in de categorie ‘particuliere woonbeleving’.

Architectenbureau De Zwarte Hond ontwierp in het centrum van de stad 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje. Rottinghuis en Beauvast waren ook betrokken bij de ontwikkeling, die in januari vorig jaar werd afgerond.

Gasthuizen
Het ontwerp is geïnspireerd op de in Groningen bekende gasthuizen. De architecten hebben geprobeerd het moderne hofje zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de historische stratenpatronen en de omliggende architectuur.

Met Beste Gebouw van het Jaar, dé Nederlandse architectuurprijs, wil de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving laten zien aan zowel professionals als het grote publiek. Naast het Agaathhof zijn onder andere ook Museum Voorlinden in Wassenaar, het Stadshuiskwartier in Deventer en De Flat Amsterdam in de Bijlmer genomineerd.

Stemmen
In totaal waren er 113 inzendingen voor de verkiezing. Na een rondgang selecteerde de vakjury onder leiding van Hans Wijers negen genomineerden. Stemmen voor de publieksprijs kan via een speciale website. De prijzen worden op 19 mei uitgereikt.