nieuws

31 aug 2016, 09:09

Actie op Grote Markt tegen gaswinning

De Grote Markt in Groningen is volgende week vrijdagavond, 9 september, het decor van een actie tegen de gaswinning. Tijdens de ‘manifestatie voor een gasvrij Groningen’, die wordt georganiseerd door Milieudefensie en de Coalitie Gasverzet Groningen, wordt de Tweede Kamer op een luidruchtige manier opgeroepen om het concept-gasbesluit van minister Kamp af te wijzen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De week na de manifestatie debatteert de Tweede Kamer over het plan van minister Kamp om de komende vijf jaar door te blijven gaan met gaswinning. Volgens de initiatiefnemers moet de gaskraan dicht. Ook wordt er volgens hen nauwelijks werk gemaakt van gasbesparing en fossielvrije alternatieven.

Voorafgaand aan de demonstratie, gaat er op dinsdag 6 september een vierdaagse fietstocht van start. De tocht leidt via getroffen dorpen én gasvrije dorpsinitiatieven in het aardbevingsgebied naar de manifestatie in Groningen. In alle dorpen luidt de noodklok en onderweg sluiten allerlei mensen aan, onder wie gedeputeerde Nienke Homan.

De fietsers verzamelen getuigenissen van gedupeerden, die op 9 september worden aangeboden aan de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas. Milieudefensie zorgt dat die ook terecht komen bij de Tweede Kamer-leden die de week erna moeten beslissen over de toekomst van de regio en de energievoorziening van ons land.