nieuws

29 sep 2017, 16:04

Aantal leegstaande winkelpanden in Groningen gehalveerd

Aantal leegstaande winkelpanden in Groningen gehalveerd

Goed nieuws voor de binnenstad van Groningen: het aantal leegstaande winkelpanden is in vergelijking met vorig jaar met de helft gedaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt volgens de gemeente Groningen uit onlangs gepubliceerde informatie van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Uit gegevens van het Planbureau komt naar voren dat de leegstand in april 2016 nog 11,2 procent bedroeg. In april van dit jaar ging het om 5,6 procent.

Volgens wethouder Joost van Keulen gaat het niet alleen in de binnenstad maar ook daarbuiten steeds beter met de detailhandel. “En dat is goed nieuws, zowel voor de werkgelegenheid als voor het voorzieningenniveau”, zegt hij.

In de binnenstad zijn er afgelopen tijd een flink aantal nieuwe winkels bijgekomen, zoals bloemenatelier In de Roos aan de Vismarkt, de eerste brandstore van Dstrezzed in Nederland, damesmodezaak Lien & Giel in de Zwanestraat, en de Italiaanse conceptstore La Officina in de Stoeldraaierstraat. Binnenkort opent kledingketen Zara haar deuren in het voormalige pand van de Bijenkorf in de Herestraat.

Volgens Van Keulen is er ook grote belangstelling voor het nieuwe winkelgebied aan het Sontplein, waar bijvoorbeeld Decathlon zich vestigt.

Ook in de horeca zijn er nieuwe aanwinsten. Met de uitbreiding van Mr. Mofongo’s nieuwe Rooftop Wine Bar & Greenhouse, de vestiging van Vapiano in de Poelestraat, Burger Palace aan de Zonnelaan, de Jumbo Foodmarket, en Italiaans restaurant Alice aan de Verlengde Hereweg blijft de Groningse winkel- en horecabranche flink in beweging, aldus de gemeente.

Landelijk stond in april van dit jaar 9 procent van het aantal winkelpanden leeg.