nieuws

23 dec 2017, 10:10

Aantal bevingen Groningen neemt weer toe

Aantal bevingen Groningen neemt weer toe

In de provincie Groningen werd gisteravond de tiende aardbeving van deze maand geregistreerd. Het betrof een beving bij Zeerijp in de gemeente Loppersum. Deze beving had een kracht van 1.7 op de schaal van Richter, zo meldt het KNMI.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor Zeerijp was het de derde keer beving deze maand. Begin deze maand waren er al twee bevingen met een magnitude van 1.3 en 1.7. De beving van vrijdag ontstond op een diepte van drie kilometer.

 

De zwaarste beving van deze maand was op 10 december bij 't Zandt en had een kracht van 2.1. Op 15 december was er nog een beving in Wirdum met een kracht van 0.8.

 

Burgemeester Rodenboog van Loppersum liet eerder deze maand via RTV Noord al weten zich zorgen te maken over de toename van het aantal bevingen. De bodem rondom het gasgebied van Loppersum was lange tijd rustig.

 

De toename is ook opvallend omdat sinds een besluit van de Raad van State in november 2015 de gaswinning rond Loppersum zeer sterk was teruggebracht. Volgens burgemeester Rodenboog worden de recente bevingen mogelijk veroorzaakt door drukverschillen in de bodem. Ten zuiden van het gasveld wordt nog wel gas gewonnen.

 

Op 21 december was er ook nog een beving in het oost-Groningse Oostwold, gemeente Oldambt, een gebied waar tot nu toe zelden aardbevingen waren. De beving van deze maand had een kracht van 1.0 op de schaal van Richter.