nieuws

02 jun 2016, 12:12

115 huiseigenaren komen in aanmerking voor uitkoopregeling

115 huiseigenaren komen in aanmerking voor uitkoopregeling

In het bevinggebied hebben 176 woningeigenaren zich aangemeld voor de opkoopregeling van de Nationaal Coördinator Groningen. In totaal komen 115 eigenaren ook echt in aanmerking voor de regeling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Nationaal Coördinator meldt donderdag dat de regeling fors is overschreden, want er is maar geld voor het opkopen van vijftig woningen.

Woningeigenaren in de kern van het gebied kwamen voor de regeling in aanmerking als hun woning twaalf maanden aaneengesloten te koop stond tegen een reële vraagprijs. Daar voldoen 115 van de 176 aanmeldingen aan.

Voor het opkopen van woningen is 10 miljoen euro beschikbaar en daarmee kunnen zo’n 50 woningen worden opgekocht. De Nationaal Coordinator gaat daarom samen met een adviescommissie een selectie maken en kijkt naar de bijzondere omstandigheden van de eigenaar. Daarbij kijkt hij bijvoorbeeld naar familieomstandigheden, of iemand elders aan het werk is of omdat iemand naar een verzorgingstehuis moet.

De geselecteerde huiseigenaren krijgen 95 procent van de taxatiewaarde uitgekeerd. Een woonbedrijf gaat vervolgens kijken wat er met het huis gaat gebeuren. Of die wordt gesloopt, of tijdelijk verhuurd of ingezet als wisselwoning tijdens een versterkingsoperatie.