Innovatie

Martini Ziekenhuis werkt niet langer met papieren medische dossiers

Het Martini Ziekenhuis werkt niet langer met papieren medische dossiers. Het ziekenhuis is als eerste ziekenhuis in het Noorden helemaal overgestapt op het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Hierin staan alle medische gegevens van een patiënt.


Leestijd: 1 minuut

Volgens Peter Littooij, lid Raad van Bestuur, hadden werden medische gegevens in de papieren dossiers handmatig bijgehouden. Dat gaf een groter risico op fouten, onvolledige informatie of zoekraken, zegt hij. In het nieuwe EPD staat alle informatie van de patiënt bij elkaar. Zo worden labuitslagen en röntgenfoto’s meteen digitaal opgeslagen in het dossier. Een ander voordeel van het EPD is dat, als de patiënt daar toestemming voor geeft, de medische gegevens ook met andere ziekenhuizen, huisartsen en apotheken kunnen worden uitgewisseld.

De papieren medische dossiers zijn in de afgelopen jaren voor een groot deel gedigitaliseerd door de afdeling Medisch Dossierbeheer. Deze afdeling sluit dinsdag haar deuren. Voor de medewerkers wordt vervangend werk gezocht. Afdelingshoofd Narda Beekman: ‘Wij beheren 1,6 miljoen medische dossiers, teruggaand tot 1984. Een groot deel daarvan hebben we zelf gedigitaliseerd. Er wordt ook een deel van het archief gescand in ons depot in Tynaarlo. Om het einde van werken op papier te markeren, doen we vandaag symbolisch het laatste papieren dossier in ons ziekenhuis door de versnipperaar.’

De digitale dossiers zijn vanwege privacywetgeving technisch heel goed beveiligd en alleen in te zien door zorgverleners die een behandelrelatie hebben met een patiënt.