bedrijf-in-beeld

01 apr 2019, 15:03

Lage rente: goedkoop lening oversluiten

Lage rente: goedkoop lening oversluiten

De rente heeft in maart 2019 een historisch laag punt bereikt. Goed nieuws voor huizenkopers en mensen met een lopende lening. Dankzij de lage rente is het zeer interessant om de lening over te sluiten. Dit kan een voordeel tot enkele tientjes per maand opleveren.

Beleid van de ECB: geld lenen moet goedkoper worden

De rentes dalen al jaren, dat geheel te danken is aan het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Een lagere rente betekent gemakkelijker geld lenen, wat investeringen en de groei van de economie aanwakkert. Wie in 2011 een persoonlijke lening afsloot, was tot wel 15% aan rente kwijt. In het eerste kwartaal van 2019 ligt deze rente op ongeveer 4,1% (bron: Becam: 25-3-2019). Hiermee kan het dus zeker interessant zijn om de huidige lening over te sluiten. Dit geldt niet alleen voor een persoonlijke lening maar zeker ook voor een doorlopend krediet.

Ook andere leningen oversluiten loont

Sommige consumenten hebben in het verleden een rentekrediet of spaarkrediet afgesloten. Dit zijn leningen met een lange looptijd, waarna aan het einde van de looptijd de lening met de belegging of eigen geld wordt afgelost. Dit soort leningen voldoet niet meer aan de huidige voorwaarden en vormen een risico. Juist nu is de periode om dit soorten leningen over te sluiten. Hierbij kan gekozen worden voor een andere leenvormen. Daarnaast is het mogelijk om meerdere kleine leningen samen te voegen tot één grote lening. Dit zorgt voor een overzichtelijke administratie. Bovendien bespaart het ook nog eens op de maandkosten, zeker gezien de lage rentetarieven. Afhankelijk van de lening kan dit enkele tientjes per maand schelen. Bij aanvraag wordt direct duidelijk hoe groot deze besparing is.

ECB verhoogt mogelijk de rentetarieven

De historisch lage rentetarieven blijven in ieder geval tot na de zomer van 2019 van kracht. Het is onbekend of en wanneer de ECB de rentetarieven verhoogt. De verwachting is dat dit in de loop van 2019 of 2020 gebeurt. Mogelijk gaat het hier om een eenmalige renteverhoging. Juist deze eenmalige renteverhoging kan alweer voor duurdere leningen zorgen. Daarom luidt het advies aan consumenten met een (dure) lening: nu overstappen is later profiteren. Dit geldt overigens ook voor het oversluiten van een hypotheek. Al moet hierbij gezegd worden dat het oversluiten van een hypotheek met een lange resterende rentevaste periode duur uit kan vallen.