economie

27 aug 2009, 16:04

ZZP Vak organisatie uit Groningen pleit voor uitbreiding van btw verlaging naar verbouw

Een uitbreiding van de verlaging op btw tarieven voor particulier werk zou zeer stimulerend werken voor ZZP’ers die het op dit moment moeilijk hebben om te overleven. Dit stelt de in Groningen gevestigde belangenbehartiger ZZP Nederland op de website www.zzp-nederland.nl Volgens ZZP Nederland heeft een deel van de 8000 aangesloten ZZP’ers het moeilijk. Met name in de bouwsector spelen zich drama’s af. Grote nieuwbouwprojecten worden afgeblazen en de verkoop van nieuwe huizen daalt met soms wel 90%. Juist veel ZZP’ers zijn afhankelijk van grote klussen en langdurige opdrachten. Mensen zitten soms helemaal zonder inkomen en een ZZP’er kan nergens aanspraak op maken, behalve een BBZ uitkering, die vaak eist dat het bedrijf wordt beëindigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gelukkig beseft een deel van deze vakmensen dat ze hun werkterrein zullen moeten verleggen. Verbouw van particuliere woningen biedt volgens ZZP Nederland mogelijkheden. Maar dan moet wel eerst een uitbreiding van de BTW verlaging plaatsvinden. Particulieren zullen dan sneller geneigd zijn om opdrachten uit te besteden. Bovendien verminder je ook de kans op zwartwerken.

Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland zou een stimulerende BTW maatregel veel effect hebben: “Veel woningbezitters kunnen op dit moment hun huis niet verkopen omdat kopers geen hypotheek kunnen bemachtigen en blijven langer in hun huidige woning. Die willen ze graag opknappen en ZZP’ers in de bouwsector kunnen gemakkelijk hun werkterrein verleggen van nieuwbouw naar verbouw. Hierbij zou een tijdelijke BTW verlaging een enorme verbetering bewerkstelligen.

Vooralsnog geldt alleen een lager (6%) btw tarief voor schilderwerk aan woningen die ouder zijn dan 15 jaar en voor schoonmaakwerk heeft de overheid zojuist ook een verlagende maatregel aangekondigd. Met een verlaging op verbouw en onderhoud zou voor de woningmarkt en voor kleine zelfstandigen een mooie stimulans zijn.”