economie

04 jun 2008, 22:10

VANAVOND DEBAT: RegioTram: over de Grote Markt of er omheen?

Moet de RegioTram via de Grote Markt naar Zernike, of juist om de binnenstad heen? Dat is de vraag tijdens het RegioTram-debat donderdagavond 5 (vanavond)juni in de Groninger Martinikerk. Deelnemers zijn prominenten uit stad en regio. Het debat staat onder leiding van presentatrice Victoria Koblenko.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Behalve de route van de RegioTram door de stad Groningen staan de railverbindingen tussen stad en regio centraal in het debat. Want ook al zal de eerste tram volgens plan binnen de grenzen van de gemeente Groningen rijden, het is uiteindelijk de bedoeling dat de hele regio Groningen – Assen profiteert van de komst van de tram.


Het debat begint donderdagavond om 20.00 uur. Deelnemers zijn: Bert Jan Hakvoort (voorzitter Groninger City Club), Ed Zijp (voorzitter RVC FC Groningen), Rosita van Gijlswijk (vml. Tweede Kamerlid SP en oud-fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Groningen), Björn Mulder (initiatiefnemer TramGroningen.nl), L.C Bruggeman (voorzitter RVB UMCG), mw. M. van Os (lid CvB Hanze Hogeschool Groningen), en J. Emmelkamp (voorzitter Kamer van Koophandel Groningen). Het debat wordt ingeleid met een column van redacteur Cees Vellekoop van het Dagblad van het Noorden.

Vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur vindt de Scholierenmiddag plaats in de Martinikerk, waarbij bekende jongeren uit Groningen over dezelfde thema’s zullen debatteren. Daarnaast geven leerlingen van van het Werkmancollege een presentatie van hun schoolopdracht over de RegioTram. Ook worden de prijzen uitgereikt van de ontwerp-je-eigen-RegioTram wedstrijd.

Luchtfoto en 3D-presentatie


De driedaagse RegioTram Manifestatie in en om de Groninger Martinikerk is donderdagavond vanaf 19.00 uur geopend en duurt tot zaterdag 17.00 uur. Trekker op de manifestatie is een reusachtige luchtfoto van de stad Groningen, waarop de drie mogelijke hoofdtracés van de tram zijn ingetekend. Van het tracé door de binnenstad zijn verschillende varianten uitgewerkt. Bezoekers van de manifestatie kunnen ook een 3D-presentatie bekijken.

De twintig minuten durende 3D-presentatie is gemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen, en geeft het publiek alvast een realistische indruk van een tram die door de binnenstad van Groningen rijdt. Zaterdag kunnen bezoekers op fiets-, wandel-, of busexcursie langs mogelijke routes van de tram door de stad. Hiervoor kunnen ze zich opgeven via www.regiotram.nl of tijdens de manifestatie.