economie

30 jun 2009, 08:08

Stichting IJkdijk wint Pieken in de Delta Award

De Stichting IJkdijk heeft maandag de Piek Award op het gebied van sensortechnologie gewonnen. De Stichting kreeg de award voor haar Macrostabiliteitsexperiment. De prijs werd uitgereikt door minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting IJkdijk is een initiatief van N.V. NOM, STOWA, Stichting IDL, Deltares en TNO. De IJkdijk is een internationaal uniek project gericht op het ontwikkelen, testen en valideren van sensorsystemen in waterkeringen. Om te komen tot een algemeen toepasbaar monitorings- en prognosesysteem voor de sterkte van waterkeringen worden er op de daarvoor geschikt gemaakte IJkdijklocatie experimenten uitgevoerd op werkelijke schaal, onder gecontroleerde omstandigheden. Daarnaast wordt de technologie die is ontwikkeld in de IJkdijk vertaald naar de praktijk door deze te testen in bestaande dijken in Nederland.

Pieken in de Delta is de gebiedsgerichte economische agenda van Nederland. Deze agenda draagt bij aan de ambitie om van Nederland een concurrerende en dynamische economie te maken in een sterk en innovatief Europa. Dit is de eerste keer dat de Piek Awards worden uitgereikt. In Noord-Nederland zijn vier Pieken geformuleerd: energie, water, agribusiness en sensortechnologie. De award op het gebied van sensortechnologie is aan het Macrostabiliteitsepxeriment van Stichting IJkdijk, Rijkswaterstaat Innovatie Test Centrum en vele anderen (zie overzicht onderaan) toegekend omdat dit een project is dat uitblinkt in innovatie, internationale uitstraling, maatschappelijke relevantie en samenwerking met andere partijen in Noord-Nederland en daarbuiten. Minister Van der Hoeven noemde de IJkdijk: “Een pareltje. Een pareltje dat niet alleen van belang is voor óns, maar ook voor Bangladesh, New Orleans en India.”