economie

17 aug 2009, 19:07

Start bouw compressorstation in Scheemda markeert aanzienlijke uitbreiding gastransportnetwerk Gasunie

Gasunie is bezig met een aanzienlijke uitbreiding van het gastransportnetwerk, de Noord-Zuid Route. Onderdeel hiervan is de bouw van een nieuw compressorstation in Scheemda. In juni zijn de werkzaamheden voor dit compressorstation begonnen. Op 21 augustus wordt daar een officieel tintje aan gegeven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Compressorstation Scheemda

De Eeker in de gemeente Scheemda is de locatie voor een nieuw compressorstation in het noorden van Nederland. Dit station wordt een nieuw knooppunt in de Noord-Zuid Route. Het CS verbindt de nieuwe aardgastransportleiding met leidingen Oost-West en Noord-Zuid en brengt het aangevoerde gas op druk. Het gas wordt aangevoerd vanuit Rysum (Emden) en/of Oude Statenzijl. De druk van dit gas wordt verhoogd van circa 50 bar naar circa 73 bar.

Noord-Zuid Route

Compressorstation Scheemda is onderdeel van een groot project van Gasunie, de Noord-Zuid Route. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland. Er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. Met het project anticipeert Gasunie op een grotere behoefte aan gastransportcapaciteit de komende jaren. Redenen hiervoor zijn
- een afnemende gasvoorraad in Nederland
- een toenemende vraag naar gas
- een groeiende im- en export van gas
Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als 'gasrotonde' in de internationale gasmarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante levering van gas.

Gasunie


Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter.