economie

23 apr 2008, 09:09

Rabobank neemt intrek in Eemsmondgebouw Delfzijl

Rabobank Noord-Groningen neemt in het voorjaar van 2009 haar intrek in het Eemsmondgebouw in Delfzijl. Dit gebouw is onlangs aangekocht door TCN die het ontwikkeld tot een markante locatie. De Rabobank brengt er haar BackOffice activiteiten onder.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

TCN en Rabobank Noord-Groningen hebben een langdurige huurovereenkomst afgesloten. Rabobank gaat vier verdiepingen huren met een totale oppervlakte van ca. 2.000 vierkante meter.

Het Eemsmondgebouw in Delfzijl is vooral bekend door de betonplastieken van kunstenaar Jaap van der Meij, waarmee de vier kopgevels en de gevel aan de laagbouw zijn afgewerkt. Bij de entree staat bovendien een sculptuur ‘de koning van de Wadden’ van dezelfde kunstenaar. Het ontwerp van dit gebouw stamt uit 1969. Het werd in 1972 in gebruik genomen door de rijksdiensten voor het onderhoud en de reparatie van zeebakens.

TCN Groningen heeft het gerenommeerde architectenbureau Team 4 Architecten een ontwerp laten maken voor de herontwikkeling van het markante gebouw, waarbij de plastieken blijven behouden en door middel van een nieuwe “gevlochten” façade aan elkaar worden verbonden. Tjalling Dijkstra, TCN Groningen: ‘Door de herontwikkeling geven wij het gebouw en het gebied een nieuwe impuls. De komst van het kantoor van de Rabobank is uiteraard erg belangrijk voor de werkgelegenheid en de vitaliteit van de stad Delfzijl. Het gebouw zal -geheel in lijn met haar rijke maritieme historie- een baken zijn in Delfzijl.’

Herontwikkeling van bestaande gebouwen is volgens de filosofie van TCN minder belastend voor het milieu dan nieuwbouw. Er worden niet onnodig weilanden opgeofferd voor kantorenbouw. Het huidige Eemsmondgebouw wordt helemaal gestript en daarna voorzien van geheel nieuwe geïsoleerde gevels. Ook worden de energieprestaties van het gebouw sterk verbeterd door het vervangen van alle verouderde installaties. Het gebouw is daardoor weer geschikt om dienst te doen als modern kantoor voor de volgende decennia.