economie

15 apr 2008, 22:10

Primeur Noord Nederlandse defensie-industrie

Noord Nederland start 23 april als eerste Nederlandse regio met een speciaal trainingsprogramma voor de defensie- en veiligheidsbranche. Dit programma is in Australiƫ ontwikkeld en wordt met steun van het Ministerie van Economische Zaken nu in Nederland regionaal ingevoerd. Het is een programma dat de defensie-industrie bewust moet maken van de rechten en commercialiseringsmogelijkheden van haar intellectuele eigendommen. De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) faciliteert dit initiatief.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“In onze regio kennen we zo’n honderd bedrijven die actief zijn in de defensie- en veiligheidsbranche”, zegt Ed van de Beek, plaatsvervangend directeur van de NOM. “Bescherming van de, vaak hoogwaardige, technologieën van deze bedrijven is voor onze regio enorm belangrijk. Behoud en benutten van kennis is immers altijd een bron voor economische vernieuwing en groei. Vaak treedt ook spin off van deze bedrijven op, kijk maar naar bijvoorbeeld Fijnmechanische Industrie Noord Nederland BV (FINN). Dat bedrijf is actief in de defensie-industrie, maar heeft ook de klapschaats ontwikkeld. Mooiere reclame voor onze regio met een innovatief ondernemersklimaat kun je je niet wensen”, aldus Van de Beek.

Het trainingsprogramma voorziet in een voorlichtingsbijeenkomst en de mogelijkheid tot doorlichten van het bedrijf door gespecialiseerde juristen. De ondernemer krijgt hierbij een persoonlijk advies op het gebied van intellectuele eigendomsrechten. Dit programma wordt uitgevoerd door de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Het programma wordt later in het jaar ook in Brabant, Limburg en Oost Nederland uitgevoerd.