economie

04 jan 2010, 09:09

Oud-voorzitter Commercieele Club Groningen, Hans Matthijsse, overleden

Hans Matthijsse, oud voorzitter van de Commercieele Club Groningen, oud- fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Groningen en oud-directeur van de veiling in Groningen, is vorige week op 78-jarige leeftijd in Groningen overleden. Matthijsse heeft zich na zijn pensionering ook zeer verdienstelijk voor het stichten van een bos ter herinnering aan de Canadese bevrijders van Groningen: het Bevrijdingsbos.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Matthijsse was ereburger van Groningen. In de jaren tachtig had hij grote invloed in de Groningse politiek. Hij was geen voorstander van de bouw van het Groninger Museum, en het zag er ook naar uit dat dat Museum niet gebouwd zou worden. Maar de VVD in de Groningse gemeenteraad vond het Groninger Museum toch wel een belangrijke aanwinst en een motor voor de Groningse economie. Die partij besloot toen toch voor te stemmen, waardoor het Groninger Museum wel gerealiseerd kon worden.


Het Groninger Museum is sindsdien wel een groot succes geworden. Maar Hans Matthijsse heeft wel een zeer belangrijk ander project van de grond getild: het Bevrijdingsbos. Zonder zijn inzet zou dat bos er niet zijn gekomen. Dit bos is inmiddels ook uitgegroeid tot een trekpleister voor Canadese veteranen en hun nakomelingen en familieleden.