economie

10 mei 2010, 16:04

NOM:’Ondertoon noordelijke economie weer positief’

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) heeft over het jaar 2009 een verlies geboekt van 7,5 miljoen euro. Dat heeft directeur Siem Jansen van de NOM maandag gemeld. Het verlies werd veroorzaakt door het feit dat in het crisisjaar 2009 enkele bedrijven failliet gingen waarin de NOM participeerde. Ook vielen de dividendinkomsten tegen. Voor het jaar 2010 is de NOM voorzichtig optimistisch. ,,De ondertoon van de noordelijke economie is de afgelopen maanden weer positief'', aldus Jansen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De N.V. NOM heeft tot doel de werkgelegenheid in Noord-Nederland te ontwikkelen door het stimuleren van winstgevende economische activiteiten. Het bedrijf doet dat onder meer door te participeren in bedrijven en door het verstrekken van risicodragend kapitaal .
‘Het jaar 2009 was een moeilijk jaar, ook omdat het vanwege de conjunctuur vrijwel onmogelijk was om aandelen te verkopen van bedrijven waar het goed mee gaat en waar de NOM zich dan uit terug trekt. Daardoor konden we de verliezen dat jaar niet goed maken’, zo betoogde de NOM directeur.
Toch is hij redelijk optimistisch over de noordelijke economie. ‘We denken dat de noordelijke economie wat minder zware klappen heeft gehad dan andere delen van het land. Bovendien is er de afgelopen maanden wat meer vertrouwen in de economische ontwikkeling van het Noorden ontstaan’’.
In het jaar 2009 was de NOM betrokken bij twaalf investeringsprojecten, met een totaal investeringsniveau van 2,5 miljard euro. De afdeling Finance van de NOM verstrekte in 2009 risicodragend kapitaal aan 53 bedrijven, waaraan voor een bedrag van 16,1 miljoen euro aan risicodragend kapitaal werd verstrekt.