economie

21 nov 2008, 13:01

Na Nuon verliest ook RWE lozingsvergunning voor Eemshavencentrale

RWE is zijn lozingsvergunning voor de kolencentrale in de Eemshaven kwijtgeraakt. Dat is te danken aan hetaanhangig maken van de kwestie door Greenpeace voor de Raad van State, zelfs zonder dat er een zitting is gehouden. De uitspraak volgde automatisch nadat eerder dit jaar ook Nuon zijn lozingsvergunning verloor.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nuon verloor deze vergunning in augustus. Greenpeace had bezwaar gemaakt, onder meer omdat in de vergunning nergens duidelijk werd gemaakt wáár het bedrijf van plan was om het afvalwater te lozen.

 Er werden meerdere opties opengehouden.
Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga, die de vergunning had afgegeven, vond dat geen probleem. Er zou later, wanneer de knoop van het lozingspunt zou zijn doorgehakt, een correcte tekening aan de vergunning worden toegevoegd. Maar dat vond de Raad van State niet kunnen: een toekomstige tekening kan geen onderdeel uitmaken van een vergunning, dat is in strijd met het rechtszekerheidbeginsel.


Bij RWE blijkt nu hetzelfde aan de hand. En dat maakte het eenvoudig voor de rechter van de Raad van State: wat voor de een geldt, geldt ook voor de ander. Dus na Nuon is begin deze maand ook de lozingsvergunning van RWE verscheurd.


Het is nu aan Huizinga om opnieuw een vergunning af te geven. Ze heeft daarbij de keuze of er een nieuwe ontwerpvergunning wordt afgegeven of een nieuwe definitieve vergunning. Het verschil is dat in het geval van een nieuwe ontwerpvergunning, partijen die zich tot nu toe afzijdig hebben gehouden een nieuwe mogelijkheid krijgen om bezwaar te maken. Dat kan de zaak verder traineren.
(bron: Energeia)