economie

08 okt 2009, 09:09

'Loonstrookje onbegrijpelijk voor Nederlanders'

Loonstrookjes zijn voor veel Nederlanders onbegrijpelijk. Werknemers weten vaak niet wat zij netto verdienen en 64 procent weet niet hoeveel er van het brutosalaris wordt ingehouden. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van NationaleVacaturebank.nl.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit het onderzoek onder 583 werkende Nederlanders komt verder naar voren dat 87 procent niet precies weet waar de afdrachten op het loonstrookje voor staan. Van hen snapt 45 procent de gebruikte termen op het loonstrookje niet en 19 procent denkt dat het ingehouden bedrag iedere maand wisselt. Overigens controleert 22 procent van de werknemers zijn loonstrookje nooit. Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: ,,Het is opvallend dat een groot deel van de Nederlanders het eigen nettosalaris niet kent omdat dit het bedrag is waar mensen maandelijks van rond moeten komen.''

De overheid werkt wel aan verduidelijking van het loonstrookje. Maar inmiddels is er al een jaar overheen gegaan sinds het kabinet aangaf met een simpeler loonstrookje te komen. ,,Tot dit er werkelijk komt, kunnen werkgevers hun personeel helpen meer inzicht te krijgen in het loonstrookje'', aldus Schmit.