economie

01 apr 2008, 09:09

Lastenverlichting voor starters: gemeenschappelijke inschrijving bij Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Vanaf 31 maart 2008 kunnen eenmanszaken bij hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel gelijk hun btw-identificatienummer meenemen. VOF's en CV’s krijgen hem één week na hun inschrijving bij de KvK vanzelf door de Belastingdienst toegezonden. Afzonderlijke inschrijving bij de Belastingdienst is dan niet meer nodig, zoals nu nog wel het geval is. Met deze nieuwe service van de KvK en de Belastingdienst is de beoogde lastenverlichting voor ondernemers weer een stap verder.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdsbesparing
In 2007 hebben de KvK en de Belastingdienst succesvol proefgedraaid met een pilot in Den Haag, Utrecht en Zwolle. Deelnemende ondernemers waren zeer enthousiast over de nieuwe, tijdbesparende service.
Voor BV´s, NV´s, verenigingen en stichtingen vindt nog een aparte pilot plaats. Met fiscaal intermediairs en notariaat wordt onderzocht hoe het inschrijfproces in de toekomst kan worden vormgeven.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming en rechtspersoon die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,7 miljoen. Het handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert de KvK de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de KvK succesvol ondernemerschap in Nederland