economie

16 okt 2009, 13:01

Kale vlakte bij Euroborg blijft nog liggen: ontwikkeling stagneert, gemeente staakt samenwerking met ontwikkelaars

De samenwerking tussen de gemeente en ontwikkelaarsgroep K4 om kantoren op het Europapark te krijgen stopt. De overeenkomst om het gebied tussen de Euroborg en het gebouw van Menzis te ontwikkelen liep tot september en is niet verlengd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De afspraken tussen de gemeente en de ontwikkelaars hebben niet geleid tot een snelle ontwikkeling van het gebied. Het idee was dat beleggers als pensioenfondsen met K4 in zee zouden gaan om kantoren te bouwen. Maar dat gebeurt niet meer zo vaak als een paar jaar geleden. Beleggers treden steeds minder vaak op als opdrachtgever, concludeert het college van B &W.


Zelfbouwers


Wie nog wel willen bouwen zijn zogeheten zelfbouwers. Dat zijn opdrachtgevers en eindgebruikers tegelijk. Deze zelfbouwers werken het liefst samen met hun eigen ontwikkelaar en aannemer en dus niet met een ontwikkelcombinatie als K4. “Effect hiervan was”, zegt het college, “dat er door de jaren heen weliswaar veel belangstelling was voor het Europapark, maar dat het te weinig tot grondverkoop kwam.” Dat was negatief voor de gemeente en K4.


Gesprekken


Volgens B&W ontstaan door de beëindiging van de samenwerking met K4 nieuwe kansen voor het Europapark. “Nu we als gemeente weer zelf de verkoop ter hand nemen, kunnen we de zelfbouwers beter bedienen. We zijn goedkoper, want er zit geen ontwikkelaar meer tussen, en we bieden keuzevrijheid in keuze van de aannemer.” De eerste gesprekken met potentiële klanten worden nu al gevoerd, aldus B&W.