economie

08 jul 2010, 09:09

Jort Kelder, ds. Gremdraat en andere toppers bij groot congres van Noorderlink in Martinikerk, 16 en 17 september

Het is niet op zondag, maar op donderdagochtend 16 september, dat Ds Gremdaat op zijn bekende eigen wijze voor zal gaan in de Martinikerk in Groningen. De dominee, die er om bekend staat een heel eigen orde van dienst te voeren, heeft een goede aanleiding om naar Groningen te komen. De stad en de provincie die hij trouwens een warm hart toedraagt. Die aanleiding zijn de zogenaamde Noorderlinkdagen. Een groot congres georganiseerd in opdracht van 30 grote werkgevers in het noorden van het land, sinds een aantal jaren verenigd in Noorderlink.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ds Gremdaat is niet de enige bekende Nederlander en Noorderling die deze Noorderlinkdagen op 16 en 17 september luister bijzet. Om te beginnen is daar de “charrogante” en altijd weer innemende Jort Kelder. Hij zal deze twee dagen de rol van dagvoorzitter vervullen en behalve in de Martinikerk, de andere 11 historische locaties afstruinen die voor het congres in de Groningse binnenstad zijn afgehuurd.

 “We organiseren deze Noorderlinkdagen nu voor de 4de keer, met steeds een jaar er tussen. We zijn er trots op dat we als niet professionele evenement organisator erin slagen elke editie weer en steeds beter, een aansprekend congres neer te zetten”, aldus Henk Eggens, de directeur van Noorderlink. Tieny Boerma, projectleidster van de Noorderlinkdagen 2010 over de bezoekers: “We verwachten tegen de 1000 bezoekers. Elke keer kijken medewerkers van de aangesloten organisaties weer uit naar dit congres. Het is een groot feest van enthousiasme en bevlogenheid. Mensen lopen twee dagen stralend rond.”

Niet in het minst om de ruime keuze uit onderwerpen en sprekers. Om er een paar te noemen. “En dan gaat het gebeuren ...” een vertoning waarbij Martin Simek met zichzelf en het publiek in aanraking komt. Marc Lammers geeft zijn geheim van een goede coach prijs. Eén van de meiden van Halal blijkt behalve over integratie ook verstand van CAO's te hebben. En natuurlijk zijn er ook onze Groningse bekenden, zoals Max van den Berg, die met zijn provincie samen met de gemeente gastgever van dit evenement is.

Of de jonge en aanstormende filosoof Coen Simon, met een pleidooi over de Deugd van Tegenwoordig. Naast de meer dan 50 sprekende “geleerden” zijn er de vele optredende artiesten en dichters die voor de nodige energie tijdens de twee dagen gaan zorgen. Organist Eeuwe Zijlstra, verheugt zich nu al om een verzoeknummer voor de dominee te mogen spelen. Wat dat zal zijn is nog niet bekend. Wel zal ds Gremdaat naar alle waarschijnlijkheid de bezoekers na afloop zoals gebruikelijk een aagenaam etensmaal toewensen “ … met stukjes spek of wat dan ook erin”. “Het noorden maakt me blij”. Onder dat motto zal de binnenstad twee dagen met paars-oranje vlaggen worden gemarkeerd.