economie

22 sep 2010, 11:11

Hortus voor tuinonderhoud afhankelijk van mbo-leerlingen

Leerlingen van een mbo-opleiding voor hovenier uit Eelde gaan de tuinen van de Hortus in Haren onderhouden. De botanische tuin kampt met financiële tekorten en heeft geen geld om voldoende tuinmannen in te huren. Het noodzakelijke snoei- en wiedwerk wordt daarom komend jaar uitgevoerd door de mbo-leerlingen, zo meldde een woordvoerder van de Hortus woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is volgens hem de eerste keer dat een botanische tuin een samenwerkingsverband aangaat met een mbo-opleiding. De Hortus werd jarenlang gefinancierd door de Rijksuniversiteit Groningen maar die draait in 2012 de geldkraan dicht.

De leerlingen gaan drie dagen per week in de tuinen aan de slag. Ook een deel van de praktijklessen wordt verplaatst naar de Hortus, waar een speciaal lokaal voor de studenten is ingericht.

Volgens de zegsman heeft de noodlijdende Hortus grote moeite de broek op te houden. De financiële problemen gingen ten koste van het onderhoud van de tuinen. ‘Het is niet zo dat de tuinen verwaarloosd zijn, maar her en der is wel wat onkruid te vinden.’ Het onderhoud werd tot nu toe uitgevoerd door drie tuinmannen en een groep vrijwilligers.