economie

09 okt 2009, 10:10

Hanzedag in de Der Aa-kerk Groningen: ‘Internationaal ondernemen in het Hanzegebied anno 2009’

De Hanzedag in de Der Aa-kerk in 2007 was met bijna 3000 bezoekers een groot succes. Vanwege de grote vraag van publiek en deelnemers naar een vervolg, wordt er een nieuwe Hanzedag georganiseerd. Het thema is ‘Internationaal ondernemen in het Hanzegebied anno 2009’. Naast de Groningse beeldbepalende ondernemingen die al meerdere generaties hun producten op de markt brengen, zijn er diverse ondernemingen uit het Hanzegebied aanwezig. Dit zijn onder andere bedrijven uit Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningse deelnemers aan de Hanzedag zijn onder andere Hooghoudt, Marne Mosterd, Knols Koek, Witting Hoeden en Petten en Apotheek Venema. Ondernemingen uit het buitenland zijn onder andere Amarelli (zoethout) uit Italië, Thiele Tee uit Duitsland en Passanha (olijfolie) uit Portugal. Alle bedrijven nemen historisch productiemateriaal mee en tonen oude foto’s en documenten. Er zijn proeverijen van Het Hanze Huis, Marne Mosterd, Knols Koek en Hooghoudt.

In de sacristie worden lezingen gegeven door verschillende deelnemende bedrijven. Zij vertellen het publiek over de handelsgeschiedenis van hun ondernemingen en waar ze staan anno 2009. Historicus Beno Hofman geeft twee keer een lezing. Ook zijn er diverse instellingen die zich deze dag presenteren. Dit zijn instellingen die een relatie hebben met het Hanzegebied, zoals de Hanzehogeschool Groningen, Nordconnect Groningen en Bureau Hanzesteden Deventer.

Verder zijn er rondleidingen door de kerk. Informatiepanelen vertellen meer over de geschiedenis van de Der Aa-kerk, de restauratie, en de geschiedenis van de Hanze. U kunt ook deelnemen aan speciale Hanzewandelingen. De rondleiders nemen u daarin mee door het historische Hanze-handelsgebied van Groningen.

Hanzedag
Zaterdag 17 oktober
Der Aa-kerk, 10.00 uur- 17.00 uur
Entree gratis