economie

05 apr 2009, 21:09

Groot windmolenpark voor Gronings/Duitse kust: aanleg gestart vanuit Eemshaven

Langzaam maar zeker komen er steeds meer windmolens in- of bij Groningen. In de Eemshaven draaien tegenwoordig al de grootste windmolens van de provincie. Daar komt nu een volgend project bij. Voor de kust van het Duitse Waddeneiland Borkum komen namelijk ook twaalf enorme windturbines, in de Noordzee. Het gaat weliswaar om een Duits project in Duitse wateren, maar veel werk gebeurt vanuit de Eemshaven. (Foto: Koos Boertjens; Meer foto's: www.beeldsite.nl )

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Handelskade in de Eemshaven was vorioge week het decor voor speciaal transport. Daar werd namelijk op 1 april jl. een vervolg gegeven aan het project Alpha Ventus. Dit project omvat de bouw van het eerste Duitse offshore windpark ten noorden van Borkum. Het windpark zal bestaan uit 12 windturbines met een capaciteit van 5 MWe per stuk.


Op 1 april werden de statieven voor de eerste drie windturbines van dit park op de kade bij de Koninklijke Wagenborg Groep aan land gezet. Vanaf hier zullen ze één voor één 45 kilometer voor de kust van Borkum in 30 meter diep zeewater worden geplaatst.

Zes AREVA Multibrid M5000 en zes REpower 5M zullen aan het einde van 2009 in bedrijf worden gesteld en groene stroom leveren aan 50.000 huishoudens. Het project Alpha Ventus heeft de Eemshaven als basishaven gekozen vanwege de gunstige ligging ten opzichte van het windpark voor Borkum en de beschikbaarheid van Kadeterreinen voor assemblage en overslag van ‘zware stukken’.

Meer informatie over het project vindt u op www.alpha-ventus.deen meer beeldmateriaal vindt u op www.beeldsite.nl/20090401alphaventus