economie

01 sep 2009, 09:09

Groningse instellingen en gemeenten slaan met actieplan 'Werk in Zicht' handen ineen tegen jeugdwerkloosheid

Een groot aantal Groningse instellingen en gemeenten heeft samen een regionaal actieplan tegen jeugdwerkloosheid opgesteld. Dit plan, ‘Werk in Zicht’ genaamd, is gisteren verzonden naar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werk in Zicht’ moet in de periode 2009-2011 zoveel mogelijk arbeidsplaatsen voor jongeren scheppen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afgesproken is om in de regio Groningen in de periode 2009 – 2011 duizend jongeren extra in een reguliere baan te plaatsen. Daarnaast krijgen nog eens vierhonderd jongeren extra een leer-werk baan of stageplaats aangeboden. Alles is er op gericht om minimaal tachtig procent van de jongeren – waaronder kwetsbare jongeren en groepen jongeren die heel moeilijk aan het werk komen – een passend aanbod te doen. Uitgangspunt is dat jongeren óf onderwijs volgen, óf een werk-leer baan hebben, óf werken.

Ook worden honderd traineebanen gecreëerd voor middelbare en hoger opgeleide jongeren. Extra aandacht is er voor de groep kwetsbare jongeren: zij moeten actief betrokken blijven bij de lokale samenleving. Dat kan via werk, scholing of vrijwilligerswerk. Werkgevers, tenslotte, zullen worden aangemoedigd en ondersteund om gedurende de recessieperiode te blijven investeren in jongeren, de werknemers van de nabije toekomst.

Bij de totstandkoming van het Actieplan ‘Werk in Zicht’ zijn de volgende gemeenten en organisaties betrokken:

Gemeenten: Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Marum, Noordenveld, Slochteren, Ten Boer en Zuidhorn, Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum, Bellingwedde, Menterwolde, Pekela, Reiderland, Scheemda, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde en Winschoten.

Instellingen: UWV Werkbedrijf, Provincie Groningen, Noorderpoort, Alfa College, AOC Terra, Hanzehogeschool, 3 Regionale Meld- en Coördinatiepunten voortijdig schoolverlaten, MKB-Noord, VNO-NCW noord, Vakbonden FNV en CNV, Base-groep (jeugdzorg), Colo (koepel van de samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven).