economie

18 jun 2010, 15:03

‘Groninger Gulden’ nieuw, duurzaam, betalingsmiddel

De provincie Groningen krijgt de gulden terug. Het gaat om de ‘Groninger Gulden’ een betalingsmiddel waarmee het regionale bedrijfsleven binnen een jaar onderling kan betalen. De Groninger gulden is verkrijgbaar als bankbiljet en kan ook door de consument worden gebruikt. De komst van de Groninger gulden is een initiatief van de Groningse afdeling van Transition Town, die streeft naar een duurzame economie, zo maakte een woordvoerder vrijdagmiddag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De munt moet stimuleren dat kleine ondernemers meer zaken met elkaar doen, in plaats van met grote bedrijven. Volgens Transition Town vloeit het geld anders weg uit de regio.
*
De Groninger gulden is geen officieel betalingsmiddel en werkt net zo als een cadeaubon. Om die reden is er volgens de woordvoerder geen toestemming nodig van de Nederlandse bank. Er komen naar verwachting enkele honderdduizenden Groningse guldens in omloop.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken accepteren banken alleen wettige betaalmiddelen en kunnen banken de gulden niet accepteren. ‘Als het inderdaad gaat om een systeem dat werkt als een cadeaubon en als het de duurzaamheid bevordert dan vinden wij het geen probleem wanneer mensen dat onderling gebruiken’, aldus een woordvoerder.