economie

14 apr 2010, 21:09

Groninger Forum & Genootschap Groninger Persprijs presenteren maandag De avond van de Groninger Persprijs

Eens per jaar wordt bekendgemaakt wie zich een jaar lang Groningens beste journalist mag noemen. Dit feestelijke moment wordt door het Groninger Forum en het Genootschap Groninger Persprijs aangegrepen een afwisselende avond te organiseren waarin journalistiek in het algemeen en de noordelijke pers in het bijzonder in de schijnwerpers worden gezet. Het in januari verschenen Gebakken lucht van Nick Davies is reden dit jaar in te zoomen op de steeds ongelijkere strijd tussen een krimpend groepje journalisten en een uitdijend leger voorlichters. Er is altijd al sprake van een gespannen verhouding tussen journalisten en voorlichters - voor de journalist is de gemiddelde voorlichter een opportunist en professionele leugenaar, volgens voorlichters zijn journalisten slordige

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

sensatiezoekers zonder verantwoordelijkheidsgevoel - maar door de kenterende verhoudingen staan de zaken nog meer op scherp.
 

Henk Blanken (adjunct-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden), Dolf Rogmans (hoofdredacteur van blad en website Villa Media), Luuk Hajema (specialist op het gebied van overheidscommunicatie) en Kirsten Smit (voorlichter Openbaar Ministerie Groningen) debatteren over dit onderwerp.


Hans Aarsman (fotocolumnist van De Volkskrant en zelf fotograaf) beschouwt op zijn eigen wijze een aantal recente Groninger nieuwsfoto’s, Frits Abrahams (columnist NRC) houdt een voordracht over het prikkelende thema: ‘De Nederlandse journalist houdt niet van nieuws’, cabaretier Arno van der Heyden laat zijn licht schijnen op diverse journalistieke kwesties, Willem de Haan (zelf journalist) bespreekt zijn ervaringen met journalisten en voorlichters en op veler verzoek speelt de journalistenband NoNoSay opnieuw de sterren van de hemel.

Genomineerden


Genomineerden voor de persprijs dit jaar zijn Rob Zijlstra (journalist Dagblad van het Noorden), Andor Heij (eindredacteur OOG TV), Cunera van Selm (anchor lady RTV Noord) en Corné Sparidaens (fotograaf Dagblad van het Noorden).


De Groninger persprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Herman Sandman (2008) en Reyer Boxem (2009).


Spreekstalmeester en gastvrouw van de hele avond is Eva Hulscher.  Iedereen met interesse voor nieuws en actualiteiten, maar ook voor de achterkant van het nieuws en de nieuwste journalistieke trends is van harte welkom.


De avond van de Groninger Persprijs
Maandag 19 april, 20.00 uur (zaal open v.a. 19.30 uur)
Grand Theatre, Grote Markt 35, Groningen
Entree: € 2,50: In ruil voor het entreebewijs ontvangt u een consumptiemunt.