economie

29 jul 2008, 10:10

Groninger economen: ‘Nederland haalt 20 medailles tijdens Olympische Spelen Beijing’

Ze durven wel hun nek uit te steken: Groningse economen hebben een voorspelling gepresenteerd over het aantal medailles dat Nederland straks zal halen in Beijing tijdens de Olympische Spelen. Niets meer en niets minder dan twintig medailles schoon aan de haak wordt straks de oogst voor Nederland!

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

China verslaat de Verenigde Staten in het medailleklassement en Nederland zal 20 medailles winnen bij de aanstaande Olympische Spelen in Beijing. Dat voorspellen de Groningse economen Gerard Kuper en Elmer Sterken in het vakblad Economisch-Statistische Berichten van 25 juli 2008.

China haalt als thuisland naar verwachting vooral meer gouden medailles dan de Verenigde Staten, waardoor het van plaats 2 in Athene naar de eerste positie in het klassement oprukt. Nederland haalt naar verwachting niet de zo begeerde top-10 positie, maar eindigt op positie 18 in het landenklassement met vier gouden, zeven zilveren en negen bronzen medailles.

De voorspellingen zijn gemaakt met een econometrisch model dat rekening houdt met de historische successen tijdens de Spelen, de bevolkingsomvang, het inkomen per hoofd, de resultaten van recente wereldkampioenschappen en het eerder genoemde thuisvoordeel van deelnemende landen. Eerder hebben de beide economen vrijwel acurate voorspellingen van de Olympische successen in Salt Lake City, Athene en Turijn geleverd.