economie

28 aug 2008, 20:08

Groningen Seaports verwacht veel van olieopslag in Eemshaven

Het bericht dat het Nederlandse Vopak, een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van olieopslag, haar oog heeft laten vallen op de Eemshaven, is bij Groningen Seaports zeer goed gevallen. Zoals gisteren gemeld is Vopak een haalbaarheidsstudie gestart naar olieopslag op een terrein van 55 hectare.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het onderzoek gaat volgens Vopak om een voorziening met een totale maximale opslagcapaciteit van 2,76 miljoen m3. De haalbaarheidsstudie heeft betrekking op een gebied van 55 ha in de Eemshaven ten zuidwesten van de Julianahaven, in de gemeente Eemsmond.

De terminal zal via een pijpleiding verbonden worden met een steiger gelegen in de Julianahaven in de Eemshaven.
Volgens havenautoriteit Groningen Seaports is grootschalige olieopslag niet alleen van groot belang voor de Eemshaven, maar ook ‘voor Nederland als geheel vanwege het garanderen van strategische voorraden. De Eemshaven leent zich hier uitstekend voor vanwege de schaalgrootte die in andere havens niet meer is te vinden’, aldus een woordvoerder.

De Eemshaven ontwikkelt zich volgens Groningen Seaports steeds verder als energiehaven. Mocht de olieopslag doorgaan dan betekent voor deze haven een derde energiestroom. ‘De Eemshaven is straks de grootste producent van elektriciteit in Nederland, is straks actief in Gasleveranties (LNG) en dan wellicht ook nog in olieopslag’, aldus Groningen Seaports. De beoogde activiteiten passen daarnaast geheel in het concept van ‘Energy Valley’ waarbij het Noorden zich steeds ontwikkelt tot energieregio.