economie

10 mrt 2010, 09:09

Groningen nog een jaar Fairtrade Gemeente

Groningen mag zich nog een jaar Fairtrade Gemeente noemen. Dat is mede dankzij de inzet van steeds meer betrokkenen als studenten, jongeren en lokale ondernemers. Groningen was vorig jaar samen met het Zeeuwse Goes de eerste gemeente die deze titel mocht dragen. Na een toetsing bleek dat Groningen zich nog steeds voldoende inzet op het gebied van fairtrade.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van de vijf Fairtrade gemeenten in Nederland liggen er drie in het Noorden. De gemeente Groningen mag haar titel verlengen omdat ze nog steeds voldoet aan de criteria en doordat met tal van activiteiten nog meer consumenten en ondernemers zijn bereikt. Ook in 2010 gaat er het nodige gebeuren. Naast leden van de Fairtrade stuurgroep hebben ook studenten, jongeren en lokale ondernemers op het gebied van evenementen (zoals Noorderzon en de Duurzaamheidsmarkten) zich ingezet voor de Fairtrade-campagne. Net als het gemeentelijke team van de Natuur- en Duurzaamheideducatie. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Meppel vanmiddag waar de jury van de Fairtrade Gemeente-campagne de titel aan Meppel overhandigde, feliciteerde burgemeester Rehwinkel zijn collega via een webcam-verbinding.

Volgens Rehwinkel zijn zeven aspecten erg belangrijk. Zo moet er echt politieke wil zijn om Fairtrade Gemeente te worden. Er moet een projectleider en budget zijn, iemand die er aan trekt, de regie houdt en die partijen kan stimuleren. Volgens de burgervader maken vele handen licht werk. Groningen heeft daarbij veel gehad aan studenten van de Hanzehogeschool, aan het Groene Doeners-team van Oxfam Novib en aan het Studenten Milieu Overleg Groningen. De gemeente moet ook aansluiting houden met het MKB, horeca en winkels door vertegenwoordigers deel te laten nemen in de Fairtrade stuur- of werkgroep. De titel kan tevens worden gebruikt om meer draagvlak te creëren bij nieuwe partijen, aan te sluiten bij acties en evenementen en organiseer diverse activiteiten, van debat tot proeverij. Belangrijk is ook om Fairtrade zichtbaar te maken op scholen, op straat, op websites, in de lokale media, tijdens evenementen en in de eigen organisatie. En tot slot: wees als burgemeester ambassadeur van Fairtrade, zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen.