economie

17 apr 2008, 22:10

Go China! Assen-Groningen ontvangt subsidie vanwege economische versterking van het Noorden

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft het project Go China! Assen-Groningen gekenmerkt als project waarvoor subsidie mogelijk is vanwege de bijdrage aan de economische versterking van het Noorden. De Stichting Groninger Museum voor Stad en Lande en de Stichting Drents Museum ontvangen hierdoor een totale tegemoetkoming van € 998.533,- waarvan € 131.766 uit het Koers Noord, op weg naar Piekenprogramma en € 866.767,- uit het Operationeel Programma (voor Regionale Ontwikkeling) van de Europese Unie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Drents Museum en het Groninger Museum zijn bijzonder blij met de subsidie die toegekend is voor Go China! Assen-Groningen. De subsidie betekent een enorme financiële steun voor het totale project en een stap dichterbij voor het lampionnenkunstwerk aan de Martinikerk van Gu Wenda.


Het wachten is nu nog op het verkrijgen van de bouwvergunning en de monumentenvergunning. Half mei weten we definitief of het lampionnenkunstwerk doorgaat. De rode lampion is een eeuwenoud symbool voor voorspoed en geluk. Gu wil een eeuwenoud Chinees icoon versmelten met een oer-Nederlands en christelijk symbool: de Martinitoren. Door de Martinitoren te decoreren met honderden lampions wil hij een brug slaan tussen twee culturen Oost en West.
Gu Wenda geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Chinese kunstenaars.


In het Olympisch jaar 2008 staan het Drents Museum en het Groninger Museum geheel in het teken van China. Het project Go China! Assen – Groningen, met vijf spectaculaire tentoonstellingen over Chinese archeologie, Chinees realisme, Avant-gardekunst en Chinese hedendaagse kunst, toont de veelzijdige en rijke cultuur van China. Het Drents Museum en het Groninger Museum werken nauw samen rondom het gehele project. Door de vele extra activiteiten die beide musea organiseren én de vele evenementen die in Assen en Groningen zullen plaatsvinden, wordt Noord-Nederland in 2008 ondergedompeld in de Chinese cultuur.