economie

08 jan 2009, 10:10

Gasunie pleit voor extra gasopslag

Gasunie in Groningen wil dat het Rijk snel een besluit neemt over extra gasopslag in Nederland. Dat meldde Gasunie donderdag. Het huidige gasconflict tussen Rusland en Oekraïne maakt volgens Gasunie duidelijk dat extra opslagmogelijkheden in ons land van strategisch belang zijn. Ook het feit dat de gasvelden in Nederland over enkele decennia leeg zijn, speelt mee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Momenteel vindt in drie plaatsen in Nederland, in Norg, Grijpskerk en Alkmaar, ondergrondse opslag van aardgas plaats en in het Groningse Zuidwending is een nieuwe buffer in aanbouw, die naar verwachting in 2011 in gebruik kan worden genomen.

Volgens een woordvoerder van Gasunie is het van belang dat de aanvoer van gas gespreid vanuit meerdere bronnen plaatsvindt. ‘’Dat voorkomt problemen als de aanvoer van een van de bronnen onverhoopt stil komt te liggen’’, zegt hij. Gasunie is daarom al bezig met de bouw van de eerste LNG-importterminal van Nederland op de Maasvlakte en ook neemt Gasunie deel in de nieuw aan te leggen pijpleiding Nord Stream die Russisch gas door de Oostzee naar Europa zal vervoeren.

Volgens Gasunie is de Nederlandse bodem uitermate geschikt voor ondergrondse opslag van gas. De zegsman wijst daarbij op de tientallen lege gasvelden waarin het gas kan worden opgeslagen. Het grootste gasveld in Groningen is naar verwachting over twintig tot dertig jaar leeg.