Economie

Gasunie breidt focus op leveringszekerheid en energietransitie uit 

Gasunie wil het investeringsprogramma voor de periode tot 2030 gaan uitbreiden. In 2022 stond al een groot aantal investeringen voor duurzame energie gepland, maar de Russische inval in Oekraïne is voor het in Groningen gevestigde overheidsbedrijf aanleiding om ook extra aandacht te gaan besteden aan de leveringszekerheid in Nederland en Europa.


Leestijd: 1 minuut

Dat maakt Gasunie kenbaar naar aanleiding van het vrijdag verschenen jaarverslag. Het bedrijf onderzoekt daarom de mogelijkheden om nog dit jaar de importcapaciteit voor LNG, vloeibaar gas, in Nederland verder te vergroten. De gesprekken met de Duitse overheid over de bouw van een nieuwe terminal voor LNG en waterstof in Brunsbüttel zijn in de afrondende fase. Gasunie hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van de terminal.

"Terwijl we vandaag ons jaarverslag publiceren, volgen de gebeurtenissen rond de Russische inval in Oekraïne elkaar in hoog tempo op. Gasunie leeft mee met de bevolking die nu lijdt onder het oorlogsgeweld. Het is duidelijk dat deze oorlog ook gevolgen heeft voor de Europese energiemarkten waarop Gasunie actief is", zegt CEO Han Fennema op vrijdag.

Volgens hem is het niet mogelijk om in het vrijdag verschenen jaarverslag uitspraken te doen over de implicaties van de ontwikkelingen in Oekraïne, maar is duidelijk dat Gasunie een belangrijke bijdrage levert aan het veiligstellen van de leveringszekerheid voor de samenleving en economie en moet daarom de afhankelijkheid van Rusland worden beperkt. Gasunie hoopt dit dus te bereiken door een diversificatie van gasstromen.

De investeringen van Gasunie zijn relevant voor het realiseren van de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Volgens het overheidsbedrijf kan het transporteren van energie door de leidingen in 2045 klimaatneutraal worden als de huidige investeringsplannen kunnen worden uitgevoerd.