economie

15 dec 2009, 20:08

FNV Bondgenoten: Treinschoonmakers Zwolle en Groningen hebben er schoon genoeg van

Tientallen treinschoonmakers uit Zwolle en Groningen zijn het zat. Dat meldt FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond neemt hun werkdruk extreme vormen aan, 'hun rechten worden met voeten getreden en van waardering is in de verste verte niets te merken', aldus de vakbond.. Alsof dat nog niet genoeg is, weigeren de schoonmaakbedrijven betere afspraken met schoonmakers te maken. En dus gaan ze op bezoek bij hun leidinggevenden en opdrachtgevers. "Wij moeten schaften in een voorraadhok zonder toilet, dat is toch niet normaal!"

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 De schoonmakers zullen Arriva en Nedtrain, maar ook hun schoonmaakbedrijven CSU en Asito een petitie aanbieden. Ze willen een fatsoenlijke pauzeruimte, geen verhoging van de werkdruk en steun voor het verbeteren van hun arbeidsomstandigheden. In heel het land komen steeds meer schoonmakers in opstand tegen slechte arbeidsomstandigheden en voorwaarden. De schoonmakers houden heel Nederland via www.wijhebbenerschoongenoegvan.nl op de hoogte van de acties die zij dagelijks voeren.
Afgelopen zaterdag presenteerde de Vakbond van Schoonmakers, FNV Bondgenoten, een witboek. Hieruit blijkt dat grote opdrachtgevers zoals Nedtrain en Arriva voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. De schoonmaakbedrijven - waarvan er zo'n 6.500 in Nederland zijn - bevinden zich in een extreme concurrentieslag die over de ruggen van het personeel wordt uitgevochten.
"Nedtrain is de grootste individuele opdrachtgever en geeft bakken met geld uit aan PR en uitstraling, maar heeft geen enkel respect voor het allerbelangrijkste aspect van goede uitstraling: hygiëne en schoonmaak." zegt Mari Martens van FNV Bondgenoten. Hij vervolgt: "De schoonmaakbedrijven doen door de moordende concurrentie onmogelijke beloften en dus gaan we naar de opdrachtgevers. De enige manier om rijke opdrachtgevers als Nedtrain en Arriva te laten luisteren naar schoonmakers, is door ze met de neus op de feiten te duwen en uitgerekend daarvoor geven de treinschoonmakers in Groningen en Zwolle vandaag het startschot."