economie

31 mei 2010, 21:09

E.ON in Delfzijl wekt eerste stoom op, gewonnen uit afval en levert aan bedrijven op Oosterhorn

Het op de Oosterhorn in Delfzijl gevestigde bedrijf E.ON Energy from Waste Delfzijl b.v. (EEW) is sinds half mei jl. begonnen met het leveren van stoom aan de eerste bedrijven die zijn aangesloten op het recente gerealiseerde lokale stoomnetwerk. Het stoomnetwerk is - na een bouwperiode van ruim 1 jaar - nagenoeg helemaal klaar. De bedrijven Rohm and Haas en Akzo Nobel kunnen als eerste van de vijf gecontracteerde bedrijven stoom ontvangen. Daarnaast zullen ook PPG, Zeolyst, BioMCN en E.ON stoom geleverd krijgen. Uiteindelijk word er ongeveer 120 ton stoom per uur op het stoomnet geleverd. Hiermee behaalt de afvalenergiecentrale een energierendement van 70 % en wordt 90.000 ton CO2 en ongeveer 80 miljoen m3 aardgas per jaar bespaard

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Geert Jan Pastoor, adjunct -directeur van E.ON, is tevreden over de eerste leveringen. "We hebben afvalcontracten met enkele grote gemeentes in de regio Overijssel en Drenthe", zegt Pastoor. Ook uit de vestigingsplaats Delfzijl en Appingedam wordt afval aangeleverd dat als brandstof dient voor de geproduceerde energie in de vorm van stoom en stroom.
Stoomleiding
E.ON Energy from Waste Delfzijl b.v (EEW) produceert uit afval stoom met een hoge druk en levert deze via transportleidingennet leveren aan de genoemde bedrijven op het industrieterrein Oosterhorn en het Chemie Park Delfzijl. Vanuit de processtoom wordt eveneens elektriciteit geproduceerd.
In januari 2009 heeft Groningen Seaports de opdracht voor het aanleggen en langdurig onderhouden van dit bovengrondse stoomleidingennet verstrekt aan de speciaal voor dit project opgerichte combinatie A.Hak infranet BV en Eneco Energie Infra BV. Inmiddels is de naam van Eneco Energie Infra BV veranderd in Joulz. Het transportnet is aangelegd langs de Valgenweg en vanaf het MetalPark langs de Zeedijk naar het Chemie Park Delfzijl. In totaal is het transportleidingennet ruim 3 km lang. Een investering van ca. 10 miljoen euro was hiermee gemoeid, inclusief een contract van 15 jaar beheer en onderhoud. Voor de leiding heeft Groningen Seaports een langlopend contract met EEW gesloten.
.