economie

28 jul 2010, 09:09

Energy Valley : ‘Atoomenergie uit Frankrijk binnenkort niet meer nodig’

Invoer van kernenergie in Nederland uit onder meer Frankrijk is binnenkort niet meer nodig. Dat is mede te danken aan de komst van nieuwe energiecentrales in de Eemshaven. Dat betoogt directeur Gerrit van Werven van Energy Valley in een interview met NRC Handelsblad van dinsdag 27 juli.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van Werven constateert dat er momenteel in de Eemshaven drie nieuwe centrales worden gebouwd voor RWE, Nuon en Advanced Power. ‘Straks wordt daar 40 procent van de elektriciteit van Nederland opgewekt. Nederland wordt van een importerend land van stroom een exporterend land. Invoer van kernenergie uit onder meer Frankrijk is binnenkort niet meer nodig’, aldus Van Werven.
Overigens heeft Energy Valley een oproep gedaan aan een nieuw kabinet om alles op alles te zetten om klimaatdoelstellingen te halen, en vooral om daartoe een consistent lange termijn beleid te ontwikkelen. Energy Valley heeft de oproep gedaan samen met Natuur en Milieu, de Nederlandse Vereniging van Marktwerking in Energie (VME), de vereniging van energieproducenten Energie-Ned en het Rotterdam Climate Initiative.
Volgens de Groninger Commissaris der Koningin Max van den Berg, voorzitter van Energy Valley, is de tijd van vrijblijvendheid en tijdelijke regelingen voorbij. ‘Het versterken en ontwikkelen van onze energie-economie vereist een consistent lange termijn beleid’, aldus Van den Berg in NRC Handelsblad van 27 juli.