economie

13 feb 2010, 12:12

Ei van Columbus: Parkeerplaatsen bij Groninger kantoren dankzij ICT inzetten als publiek parkeerterrein

In de gemeente Groningen worden dit voorjaar parkeerplaatsen bij bedrijven in de binnenstad insgeschakeld als openbare parkeergelegenheid. Het gaat om parkeerplaatsen bij kantoren die ’s avonds en in het weekend toch niet door het personeel worden gebruikt. Er is een nieuw systeem ontwikkeld – ‘green parking’ – om deze ongebruikte parkeerplaatsen met behulp van internet beschikbaar te stellen aan winkelend publiek. Het systeem is ontwikkeld door het bedrijf Green Parking uit Assen dat het na Groningen ook in andere Nederlandse binnensteden wil ontwikkelen, bevestigde zaterdag een woordvoerder van het bedrijf een bericht daarover in het Dagblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het systeem houdt in dat uitgaans- en winkelend publiek de eigenaren van bedrijven vraagt of hun leegstaande parkeerplekken tijdens koopavonden en in weekends ingezet kunnen worden voor het publiek. Bij deze bedrijventerreinen worden dan een slagboom en een camera geplaatst. Belangstellenden kunnen thuis eerst via internet een plaats reserveren en hun kenteken invoeren. De camera bij het parkeerterrein controleert na aankomst of het gaat om de wagen met het ingevoerde kenteken.
In de Groningse binnenstad zijn ongeveer zeshonderd parkeerplaatsen bij bedrijven die in de weekenden en bij koopavonden onbenut zijn. De initiatiefnemers denken minimaal driehonderd parkeerplaatsen beschikbaar te kunnen krijgen voor het systeem en daarmee een flinke bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van het tekort aan parkeerplaatsen in de binnenstad.