economie

20 mrt 2009, 10:10

Eerste rookcafé gelegaliseerd in Groningen; slimme truc blijkt te werken

Een handige Groningse horeca-onderneemster heeft een maas in de wet gevonden, waardoor er in haar bedrijf gewoon gerookt kan worden. In café de Balk aan de E.T.A. Thuessinklaan nabij het Oosterpark is de tap naar achteren verplaatst, naar een soort voorraadkamer. De klanten kunnen daardoor bier drinken en roken, maar ze moeten het bier wel zelf ophalen en mogen niet bediend worden. Het cafe zegt daardoor het eerste gelegaliseerde rookcafé van Nederland te zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na een structurele verbouwing van café de Balk ‘zijn we er in geslaagd voor onze klanten het eerste rookcafé in Nederland aan te bieden. Wij hebben de oplossing voor rokende cafégangers gevonden’, zegt eigenaresse Aethne McGhie .

Volgens de uitbaatster is de strijd ‘tussen rokersvriendelijke café-eigenaren en de Voedsel en Waren Autoriteit hier beslecht in het voordeel van het gezamenlijke uitgaansplezier van rokers en niet-rokers in een ruimte’.

Mevrouw McGhie .laat weten dat ze de Voedsel en Waren Autoriteit en de gemeente Groningen erkentelijk zijn voor het feit dat zij hun fiat hebben gegeven voor het bedrijven van ons rookcafé. De overheden konden althans geen grond vinden om de door haar gekozen oplossing te verbieden.