economie

09 sep 2010, 09:09

Burgemeester Peter Rehwinkel brengt officieel bezoek aan China

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen brengt van 9 tot en met 16 september 2010 een officieel bezoek aan China. Gedurende een deel van dit werkbezoek maakt de burgemeester van Oldenburg de heer Gerd Schwandner deel uit van de delegatie. De reis staat in het teken van het 25-jarig jubileum met de Chinese zusterstad Tianjin, een bezoek aan de World Expo in Shanghai, deelname aan het internationale seminar Summer Davos in samenwerking met het World Economic Forum, de Round Table Conference for China Tianjin’s International Sister Cities en activiteiten die de oprichting van het Confucius Instituut in Groningen moeten bevorderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit jaar viert Groningen het 25-jarig jubileum met Tianjin. Nadat China haar grenzen opnieuw had geopend na jarenlange afsluiting, behoorde Groningen tot een van de eerste steden die een band heeft opgebouwd met een Chinese stad. Eind 2009 zijn tijdens een bezoek van een topdelegatie uit Tianjin aan Groningen afspraken gemaakt met betrekking tot het intensiveren van de samenwerking en de viering van het 25- jarig jubileum.

Op persoonlijke uitnodiging van burgemeester Huang Xingguo van Tianjin is Peter Rehwinkel te gast op het jaarlijkse internationale seminar het Summer Davos in Tianjin. Daar vindt tevens de 1ste ‘Round Table Conference for China Thianjin’s International Sister Cities’ plaats. Groningen is de oudste zusterstad van Tianjin.

Het jaar 2010 is ook het jaar van de World Expo in Shanghai. Burgemeester Gerd Schwandner van Oldenburg heeft burgemeester Rehwinkel uitgenodigd deel te nemen aan een officieel gezamenlijk programma op het Bremen paviljoen op de World Expo. Peter Rehwinkel zal in zijn presentatie ingaan op de Groningse programma’s Healthy Ageing en Energie. Er vinden ook bezoeken plaats aan het Duitsland paviljoen en het Xi’An paviljoen.

 

 

 

Onder de vlag van het Akkoord van Groningen wordt gewerkt aan de oprichting van het Confucius Instituut in Groningen. Tijdens het bezoek besteedt burgemeester Rehwinkel aandacht aan de bij het Confusius Instituut betrokken Chinese relaties van de RUG, de Hanze Hogeschool en het UMCG. Het Han Ban in Beijing is de centrale organisatie die de oprichting van dergelijke instituten wereldwijd bevordert. Peter Rehwinkel heeft een gesprek met de directeur van deze organisatie, mevrouw Lin Xu. In Tianjin worden de zusteruniversiteiten van de RuG en de Hanze Hogeschool bezocht, de Nankai University en de Tianjin Medical University.
Het bezoek wordt afgesloten in Peking. Burgemeester Rehwinkel is uitgenodigd door de Nederlandse ambassade voor een diner met de plaatsvervangend Chef de Poste de heer Willem van Ee.

Tianjin ligt ten zuiden van Beijing en heeft meer dan 12 miljoen inwoners.