economie

04 sep 2009, 10:10

Bouw centrale Nuon Eemshaven hervat

De bouw van de nieuwe energiecentrale van Nuon in de Groningse Eemshaven is hervat. Dat meldde een woordvoerder van Nuon vrijdag. De werkzaamheden werden in mei vorig jaar stil gelegd nadat de Raad van State oordeelde dat de vergunningen niet in orde waren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nadat de benodigde vergunningen zes weken geleden gepubliceerd werden, dienden twee omwonenden een schorsingsverzoek in waardoor het erop leek dat de bouw opnieuw stil zou komen te liggen. Volgens de zegsman trokken de inwoners van Eemsmond het verzoek op het laatste moment in, waardoor de bouw alsnog kan beginnen.

Er lopen nog wel enkele andere juridische procedures tegen de bouw van de centrale, maar het kan nog wel een jaar duren voordat er in die zaken uitspraak wordt gedaan.

De nieuwe Nuon-centrale, 'Nuon Magnum', in de Eemshaven krijgt een capaciteit van circa 1200 MW, genoeg om meer dan twee miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Nuon Magnum kan elektriciteit opwekken uit gas, biomassa en kolen waardoor de afhankelijkheid van één type brandstof verkleind wordt. Het wordt daarom een ''multi-fuelcentrale'' genoemd.