economie

24 jun 2008, 22:10

Autorally van noordelijke bedrijfsleven naar Baltische Staten en Scandinavië: NORDCONNECT TRIAL 2009

In het gebouw van de Gasunie in Groningen is gistermiddag een overeenkomst getekend tussen Nordconnect en Bart Rietbergen van Classique B.V. De overeenkomst heeft betrekking op de organisatie van de Nordconnect Trial 2009: een autorally vanuit Noord-Nederland naar de Baltische Staten en Scandinavië. De rally vindt plaats van 2 tot en met 10 mei 2009. De route start in Leeuwarden en gaat via Assen en Emmen naar Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Zweden, Denemarken en opnieuw Duitsland. De finish is in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Nordconnect Trial richt zich op het Noord-Nederlandse bedrijfsleven en heeft als doel de deelnemers bekend te maken met de vele kansen die Noordoost-Europa biedt. Daarbij wil de organisatie in het bijzonder het gebruik van auto’s op duurzame brandstoffen promoten. De Nordconnect Trial is een initiatief van Nordconnect, onderdeel van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Kansen in Noordoost-Europa
Noordoost-Europa is de best presterende regio op het gebied van groei, innovatie en onderwijs. Voor Noord-Nederland liggen er volop kansen in dit gebied, gezien de ligging, vergelijkbare cultuur en mentaliteit en de bestaande historische banden. Nordconnect is een projectorganisatie die door de drie noordelijke provincies is opgericht om de relaties en netwerken met dit kansrijke gebied te versterken. De Nordconnect Trial draagt bij aan deze doelstelling. De deelnemers kunnen onderweg met eigen ogen zien welke ontwikkelingen zich in dit gebied voordoen en wat voor kansen dit hen biedt. Op diverse doorkomstplaatsen onderweg worden netwerkactiviteiten georganiseerd in samenwerking met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in de betreffende landen.

Duurzaamheid
Bij de Nordconnect Trial wil de organisatie in het bijzonder het gebruik van auto’s op alternatieve brandstoffen, zoals biodiesel en aardgas, promoten. Hiervoor wordt een aparte deelnemerscategorie opengesteld. Dit is een primeur in de rallywereld. Naast deze duurzame categorie is er een categorie voor oldtimers (auto’s gebouwd vóór 1977) en sportieve youngtimers (auto’s gebouwd vanaf 1977).

Route
De Nordconnect Trial start op zaterdag 2 mei 2009 in Leeuwarden. De eerste etappe gaat vervolgens via Assen en Emmen naar de Duitse stad Wolfsburg, nabij Berlijn. De tweede en derde etappe eindigen in de Poolse steden Poznán, zusterstad van de gemeente Assen, en Gdansk. Daarna vervolgt de route naar Kaunas, de economisch belangrijkste stad van Litouwen. Op de vijfde dag wordt naar de stad Riga gereden, hoofdstad van Letland. Hier gaan alle auto’s per nachtboot naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. De zesde en zevende dag gaat de route naar de Zweedse steden Norrköping en Malmö. De achtste etappe gaat van Malmö naar de Noord-Duitse stad Kiel. Op zondag 10 mei gaat de laatste etappe van Kiel naar de finish in Groningen. De totale afstand die gereden wordt is zo’n 3.500 kilometer. Het gaat bij de Nordconnect Trial niet om de snelheid, maar om de regelmatigheid en navigatievaardigheden van de deelnemende equipes en het leggen van interessante contacten met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in de betreffende landen.

Nordconnect Trial
De uitvoering van de Nordconnect Trial is in handen van Classique B.V., eigendom van Bart Rietbergen. Als zeer ervaren organisator van internationale auto-evenementen organiseert hij bekende rally’s zoals de Winter Trial, Himalaya Trial en Concour d’élégance Paleis het Loo. In Noord-Nederland is Rietbergen vooral bekend vanwege de organisatie van de Champ Car races die in 2007 op het TT-circuit in Assen werden verreden. De Nordconnect Trial wordt volledig georganiseerd in overeenstemming met de bepalingen van de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) en de Nationale Autosport Federaties van de te doorkruisen landen.