economie

25 aug 2009, 08:08

Arriva spant kort geding aan tegen OV Bureau Groningen Drenthe

Openbaar vervoerbedrijf Arriva heeft een kort geding aangespannen tegen OV Bureau Groningen Drenthe, omdat het bedrijf het niet eens is met de gunning van de openbaar vervoersconcessie aan concurrent QBuzz.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

QBuzz heeft zich als belanghebbende partij gevoegd in de zaak. Het busbedrijf zegt in de problemen te komen omdat het verplicht is de concessie per 13 december uit te voeren, terwijl de rechter zich nog buigt over de rechtmatigheid ervan. ,'We kunnen nu niet anders dan doorgaan met de investering', zegt directeur Leon Struijk van QBuzz. Het bedrijf heeft vierhonderd bussen besteld, een investering van 90 miljoen euro. De eerste veertig bussen worden begin september afgeleverd.

De concessie waar het om draait is die voor het busvervoer in de regio Groningen/Drenthe, die nu in handen is van Connexxion en Arriva. Het is de grootste busconcessie van Nederland met volgens QBuzz een jaaromzet van zo'n 100 miljoen euro.

Volgens Arriva voldoet Qbuzz niet aan de voorwaarden die voor de concessie gelden en heeft het OV Bureau die onterecht aan QBuzz toegewezen. QBuzz heeft op zijn beurt de indruk dat de grote buitenlandse partijen die in Nederland in het openbaar vervoer actief zijn, niet gediend zijn van het Nederlandse bedrijf. 'Bij alledrie de concessies die we gewonnen hebben zijn procedures aangespannen.'

Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, zou op het punt staan te fuseren met Veolia. En volgens QBuzz overlegt Arriva weer met Connexxion en Veolia over de overname van concessies.

De uitspraak van het kort geding is op 4 september.