economie

21 mrt 2009, 10:10

Aluminium Delfzijl schrapt 185 banen: tweehonderd ontslagen

Aluminiumsmelterij Aldel in Delfzijl schrapt 185 banen. Dat betekent dat tweehonderd van de 435 werknemers zullen worden ontslagen. Volgens bestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten is met de directie een sociale overeenkomst afgesloten waar de leden van de vakbonden FNV en CNV maandag nog een oordeel over moeten geven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aldel produceert sinds 1966 aluminium in Delfzijl en behoorde tot voor kort tot de Corusgroep. Sinds kort is het bedrijf eigendom van de Amerikaanse Klesch Company. In Delfzijl wordt op jaarbasis 160.000 ton aluminium gesmolten. Volgens de plannen van de directie moet de productie met veertig procent van de totale smeltcapaciteit worden teruggebracht en dat betekent dat een van de productiehallen met 120 smeltovens dicht moet.
*
‘Aldel verbruikt erg veel energie en is een zeer kostenintensief bedrijf. In de hele metaalsector is het momenteel moeilijk. Toch zal het op termijn zeker wel weer aantrekken. We moeten er nu alleen voor zorgen dat we met het bedrijf de dip doorkomen en we hopen dus dat de maatregelen afdoende zijn’, aldus vakbondsbestuurder Kuiper