economie

25 aug 2008, 20:08

28 augustusdebat morgen in Nieuwe Kerk over: ‘Vrijheid van ondernemen; kansen voor het Noorden’

Woensdagavond a.s. vindt voor de achttiende maal het jaarlijkse debat ter gelegenheid van Groningens Ontzet plaats. Het 28 Augustus Debat is op woensdag 27 augustus van 20.00 tot 22.00 uur in de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1 te Groningen. Het onderwerp van het debat is het thema: ‘Vrijheid van ondernemen; kansen voor het Noorden’. Deelnemers aan het debat zijn Bernard Wientjes - sinds 2005 voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW – en Henry Meijdam, voorzitter van de VROM-raad, de adviesraad voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


Het 28 Augustus Debat van 2008 gaat over de vraag hoe we de ruimte in Nederland beter kunnen benutten dan we nu doen. Waarom bouwen we liever eilanden voor de kust terwijl er in het Noorden en elders in het land volop ruimte is tegen aanzienlijk lagere kosten? Denken we in Nederland groot genoeg? Hebben we een antwoord op de globalisering? Wat wordt onze rol in de wereldeconomie?

Is onze visie op ruimtegebruik voldoende toekomstbestendig?Hoe kan het dat steeds meer internationale bedrijven en ondernemers de potentie van de Eemshaven ontdekken, maar dat de meeste overheidsinvesteringen nog altijd neerdalen in en om de Randstad? Is het succes van de Eemshaven symbolisch voor de autonome kracht van de (wereld)economie? Bepalen bedrijven gewoon zelf waar ze het beste af zijn? En wat is het effect van het afblazen van de Zuiderzeelijn? Welke kansen heeft het Noorden zonder snelle verbinding?

Over deze vragen debatteren de heren Bernard Wientjes en Henry Meijdam. Bernard Wientjes is sinds 2005 voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW en in die functie vicevoorzitter van de SER (Sociaal Economische Raad). Wientjes was van 1967 tot 1999 directeur-eigenaar van Wientjes Beheer BV in Roden, een bedrijf dat hij zelf opbouwde en inmiddels heeft verkocht. Een onderdeel, Ucosan, ontwikkelde zich tot één van de grootste producenten in Europa voor kunststof badkuipen, douchebakken en whirlpools.
\
Henry Meijdam is voorzitter van de VROM-raad, de adviesraad voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De VROM-raad adviseert regering en parlement over beleid voor een duurzame leefomgeving, in het bijzonder op het gebied van wonen, ruimte en milieu. Daarnaast is Meijdam voorzitter van 3VO, Organisatie voor Veilig Verkeer. Meijdam is voormalig burgemeester van Zaanstad en was voordien onder andere statenlid en gedeputeerde in de provincie Noord-Holland.
Het 28 Augustus Debat staat onder leiding van mevrouw Sippy van der Meer. De toegang is gratis.