bereikbaarheid-verkeer

21 jul 2015, 16:04

Bussen gaan straks onder het Emmaviaduct door

Bussen gaan straks onder het Emmaviaduct door

Groningen is op tal van plaatsen bezig de bereikbaarheid te verbeteren. Ook komen er nieuwe busverbindingen. Enkele daarvan zullen straks onder het Emmaviaduct doorgaan. Het betreft een busdienst vanaf Hoogkerk tot de Paterswoldseweg die wordt doorgetrokken tot het Hoofdstation.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naar verwachting komt er in 2020 een rechtstreekse busbaanverbinding met de zuidzijde van het Hoofdstation en een nieuwe busonderdoorgang onder de sporen door. Tijdens de verbouwing komt er een tijdelijke ‘buslus’ voor de busbaan tussen P+R Hoogkerk en de Paterswoldseweg. Deze zal tussen 2015 en 2016 doorgetrokken worden tot aan het Emmaviaduct.

 

De busbaan tussen P+R Hoogkerk en het Hoofdstation is een zogenaamde HOV-as: een Hoogwaardig Openbaar Vervoer-as die busreizigers een snelle en betrouwbare reis biedt met het openbaar vervoer, en een belangrijke busverbinding is tussen de stad, regio en p+r. Maar, de busbaan is nog niet af. In 2015 en 2016 wordt de busbaan verlengd tot onder het Emmaviaduct door.

 

Voorlopig zullen bussen dan onder het Emmaviaduct doorgaan om vervolgens via de lus bij de Parkweg op het viaduct te komen. De route van de busbaan zal dan onder andere over het tijdelijke viaduct bij de Paterswoldseweg gaan. Als de onderdoorgang bij de Paterswoldseweg wordt gebouwd, zal de busbaan daar bovenop aangelegd worden. Het tijdelijke viaduct gaat dan weg.

 

De nieuwe route tot aan het Emmaviaduct wordt half april 2016 in gebruik genomen. Volgens de huidige planning sluit de busbaan in 2020 aan op de haltes aan de zuidzijde van het verbouwde hoofdstation.

 

Bron foto: www.skyscrapercity.com