bereikbaarheid-verkeer

27 mei 2015, 16:04

Langste brug van Groningen naar plaats van bestemming; bezoekers kunnen dit weekend vanaf tribune kijken

Langste brug van Groningen naar plaats van bestemming; bezoekers kunnen dit weekend vanaf tribune kijken

Het moment dat de allerlangste brug van Groningen – de Sontbrug - klaar is, komt nu steeds dichterbij. De voorbereidingen zijn al zeer ver gevorderd, en vrijdag zullen de beweegbare onderdelen in een spectaculair transport naar de plaats van bestemming aan het eind van de Sontweg worden vervoerd.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om de beweegbare delen van de langste brug van Groningen over het Winschoterdiep te krijgen, vindt vrijdag 29 mei het bijzondere transport plaats. De twee grote stalen delen van 350 ton per stuk worden op een ponton gezet op het werkterrein van Machinefabriek Rusthoven, Euvelgunnerweg 23.

 

Om 15.00 uur zal het transport feestelijk van start gaan in aanwezigheid van wethouder Paul de Rook en regiodirecteur André Andringa van BAM. De pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

 

Na het transport over het water worden de beweegbare delen zaterdag 30 en zondag 31 mei geplaatst in de brug. Voor iedereen die wil komen kijken, is een tribune opgesteld op het terrein van Arcelor Mittal (toegang vanaf Euvelgunnerweg).

 

De Sontbrug wordt met zijn lengte van 400 meter de langste brug van Groningen. In september gaat hij open voor verkeer. De bouw ligt nog steeds op schema. Deze brug, die over het Winschoterdiep gaat, komt in het verlengde van de Sint Petersburgweg (industrieterrein Driebond) en sluit aan op de Sontweg.

 

De Sontbrug wordt een belangrijke verbinding voor iedereen die vanuit het oosten richting binnenstad wil. Dus bijvoorbeeld voor het verkeer van en naar Hoogezand en Meerstad. De Sontbrug ontlast daarmee de zuidelijke ringweg. Er komt ook een busbaan over de brug. De 400 meter lange brug krijgt een opvallende vormgeving: slank en transparant, met veel schuine elementen. Daarmee past de brug in het landschap.