bereikbaarheid-verkeer

31 aug 2014, 17:05

Grote vraag naar elektrische laadpalen in Groningen; ondernemer wil ze wel plaatsen

Het elektrisch rijden begint steeds populairder te worden in Groningen. Er is nu zoveel belangstelling voor dat een particuliere marktpartij de gemeente Groningen heeft aangeboden op tal van plekken laadpalen te plaatsen. Daarmee zou het elektrisch rijden opnieuw een forse impuls kunnen krijgen in de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wellicht krijgt Groningen er binnen afzienbare tijd meer laadpalen voor elektrische voertuigen bij. Een marktpartij wil zulke laadpalen in de openbare ruimte gaan plaatsen. De gemeente heeft de regelgeving voor het plaatsen van elektrische laadpalen daarvoor aangepast.

 

De stad Groningen telt momenteel al meer dan honderd laadpalen. Er zijn openbare laadpalen op de gemeentelijke P+R-terreinen en in gemeentelijke parkeergarages, maar ook laadpalen bij bedrijven en instellingen op hun eigen terrein.

 

Verkoopcijfers


De vraag naar elektrische laadpalen is echter veel groter dan verwacht. Dit komt voor een deel door de stormachtige verkoopcijfers van elektrische auto’s vanwege de fiscale regeling die er tot 31 december was. Maar ook met de huidige fiscale regeling is het interessant om een elektrische auto aan te schaffen.

 

Geen eigen terrein


Burgemeester en wethouders verwachten dat er de komende tijd nog meer behoefte aan laadpalen zal ontstaan. “Met name in gebieden waar eigenaren en gebruikers van elektrische auto’s geen gelegenheid hebben om op eigen terrein te parkeren.”

 

Vergunningen


Voor het plaatsen van een laadpaal op grond van de gemeente is een APVG-vergunning, een verkeersbesluit en een gebruikersovereenkomst nodig. Die kunnen marktpartijen aanvragen bij de gemeente. De kosten voor een parkeerplaats met een speciaal bord voor elektrische voertuigen, wil de gemeente betalen.