bereikbaarheid-verkeer

03 feb 2015, 10:10

Geramde Borgbrug over Eemskanaal in Groningen voor bouwvak klaar voor gebruik

Geramde Borgbrug over Eemskanaal in Groningen voor bouwvak klaar voor gebruik

Nog voor de bouwvak kan de Borgbrug over het Eemskanaal in Groningen weer in gebruik worden genomen. Dat meldt de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het onderzoek van Rijkswaterstaat naar de beschadigde Borgbrug in Groningen is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat het niet noodzakelijk is om de brugklep volledig te vernieuwen. De huidige brugklep kan worden hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn voor de bouwvakantie afgerond. Dan kan het verkeer weer gebruik maken van de brug.

 

Omwonenden worden hierover per brief geïnformeerd. Op dinsdag 17 februari vindt er een informatiebijeenkomst plaats om de omgeving nader te informeren over de planning en werkzaamheden. De locatie wordt op een later moment bekend gemaakt.

 

Op 5 november 2014 is een binnenvaartschip tegen de Borgbrug over het Eemskanaal in Groningen gevaren. Door de aanvaring zijn de brugklep en de draaipunten zwaar beschadigd. Vanwege de complexiteit van de schade heeft het onderzoek naar de ernst van de schade en de wijze van herstel van de brug meer tijd in beslag genomen dan verwacht. Ook moest onderzocht worden of de zwaar beschadigde brug hersteld of volledig vervangen moet worden. ‘We zijn blij dat de brug kan worden gerepareerd en niet hoeft te worden vervangen. Het laten maken van een nieuwe brugklep duurt namelijk al snel een jaar’, aldus Wilco Berga van Rijkswaterstaat.

 

Omleiding voor verkeer

 

Het wegverkeer kan tijdens het herstel van de brug gebruik blijven maken van de reeds ingestelde omleidingsroutes, die met gele borden zijn aangegeven. In overleg met de plaatselijke basisschool blijft Rijkswaterstaat ook een bus inzetten om de kinderen van en naar school te vervoeren.  Alternatieve maatregelen voor het wegverkeer, zoals het plaatsen van een tijdelijke brug, zijn niet haalbaar. Op het Eemskanaal is namelijk sprake van intensief scheepvaartverkeer waarbij de doorvaarthoogte onbeperkt moet zijn. Een tijdelijke noodbrug moet dan een beweegbare brug  zijn. Het plaatsen van een tijdelijke beweegbare brug is in verband met de hoge kosten niet mogelijk.