bereikbaarheid-verkeer

25 mei 2015, 15:03

De Stadsweg - middeleeuwse handelsweg - nu in ere hersteld als fietsroute

De Stadsweg - middeleeuwse handelsweg - nu in ere hersteld als fietsroute

Groningen krijgt er een nieuwe fietsroute bij. Of liever gezegd: een hele oude. Want het gaat om een middeleeuwse weg van Groningen, via Delfzijl tot Duitsland en de Baltische staten. Tot aan Delfzijl wordt deze eeuwenoude weg nu als fietsroute nieuw leven in geblazen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met deze fietsroute wordt de oude handelsroute ontdekt die al vanaf de vroege middeleeuwen de doorgaande verbinding vormt van de stad Groningen tot aan verre Baltische Staten. Niet voor niets wordt in het Gronings wel “Zo old als Stadsweg” gezegd om aan te geven dat iets al heel lang bestaat.

 

 

Vanaf de Poelestraat tot aan Emden in het Duitse Oost-Friesland volgt de weg nog veelal zijn oorspronkelijke loop. Via de Poelestraat loopt de Stadsweg naar Noorddijk en daarna via Grasdijk naar Ten Boer en Winneweer. Op dit stukje vind je nog het onverharde oorspronkelijke pad.

 

 

Vanaf Appingedam loopt de Stadsweg naar Farmsum en vandaar naar Oterdum waarvandaan men in de middeleeuwen met de boot naar Duitsland kon. Met deze fietsroute van 33 kilometer wordt de Stadsweg gevolgd tot aan Delfzijl. Soms is de weg onverhard of voert de route door voetgangersgebied. De terugreis kan per fiets of per openbaar vervoer.

 

Niets is meer zoals het vroeger was, maar langs de route is nog veel terug te vinden van de oude historie van deze eeuwenoude weg.